WHO DO YOU THINK YOU ARE?

 In het Britse programma Who Do You Think You Are worden bekende Britten geholpen naar het achterhalen wat hun voorvaders vroeger uitspookten. Een zwarte tv-chef schrok zich dood toen hij in de documenten las dat zijn over, over, overgrootvader een slavendrijver was.

Ik ben ook eens op zoek gegaan om te kijken hoe interessant mijn voorvaderen zouden zijn. Het enige opmerkelijke dat ik vond was een over, overgrootmoeder die een ongehuwde moeder was.

In zo'n tv-programma worden de zoekenden bijgestaan door een team experts en er worden uiteraard alleen de krenten uit de pap gedeeld. Een acteur kwam erachter dat opa de dorps alcoholist was die een akelige van had gemaakt, met zijn kop op de stenen. Dood.



Het beste verhaal was ongetwijfeld de geschiedenis van de grootvader van acteur Alan Cummings. Het enige dat hij wist was dat de man zelfmoord had gepleegd. Men dook in de archieven. Grootvader Cummings had in WWII gevochten in Zuid-Oost Azië. Toen de  oorlog voorbij was kon hij geen rust vinden in zijn vaderland en zocht het conflict op. Eerst ging hij naar Berlijn dat doormidden werd gedeeld in Oost en West. De Muur werd gebouwd. Als je daar bij stilstaat. Een muur bouwen om mensen te scheiden. Waar haal je de gore moed vandaan.

Het was niet opwindend genoeg voor opa Cummings. Hij vertrok naar Cambodja. Uiteindelijk kwamen ze in een dorpje aan waar Cummings heel bekend bleek te zijn. Een beroemdheid aan wie de dorpsgenoten goede herinneringen hadden. Maar waarom had hij dan zelfmoord gepleegd? 

Dat zat anders. Cummings speelde regelmatig Russisch roulette. En één keer was hem dat fataal geworden. De man kon niet leven zonder dat er adrenaline door zijn lichaam woedde, denk ik. In WOII leefde hij in constant gevaar en het was voor hem onmogelijk om een rustig leventje te gaan leiden in Groot-Brittannië. Er was geen weg terug. Hij kon niet zonder levensgevaar. Toch een mooi leven gehad.

 

Reacties