DE 21e EEUW. KRITIEK OP TERRORISTEN IS RACISME

 Hoe komt het nu toch dat, in plaats van vooruitgang, de 21e eeuw zich kenmerkt door stupiditeit. Sarcasme, ironie, parodie, humor worden niet meer herkend maar letterlijk genomen en dus uit hun verband gerukt.

Moet je je voorstellen als All in the Family nu op tv was. Archie Bunker zou onmiddellijk gecanceld worden. En Meathead zou geprezen worden om zijn irritante Woke-ness. Toen noemden we dat liberaal of progressief. Maar wie was er populairder in de jaren 70. Archie of Mike? Ondanks wat hij ook beweerde: Archie. Mike werd meer gezien als een doordrammer.

Wat men tegenwoordig niet meer herkend is het verschil tussen de acteur en zijn of haar personage. Wat nog erger is, de Woke-beweging eist dat alleen maar homosexuele acteurs homosexuelen mogen spelen. Tom Hanks heeft onlangs zijn excuses gemaakt dat hij een AIDS-patient speelde als heterosexueel in de film Philidelphia. Dus men had een doodzieke aan AIDS-lijdende acteur die rol moeten geven.

Hij had helemaal geen AIDS. Hij speelde het. En dat onbewoonde eiland was ook nep.

De aard van het acteren is juist dat je in de huid kruipt van een ander. Je kunt als 29-jarige een man van 80 spelen. Of een vrouw. Dat is juist het wonderbaarlijke en magische van een film of toneelstuk, een goede acteur overtuigt je. Hij of zij sleept je mee in het verhaal. Zwarten mogen toneelstukken van Shakespeare spelen. En dan heb ik het niet over Othello maar bijvoorbeeld Hamlet. 

Er is ook een Amerikaanse buikspreker die verschillende poppen heeft. Een racistische oude man, een skelet van een jihadstrijder 'I kill you' enzovoorts. Verboten.  Woke is een mix van stalinisme en fascisme. Gespeend van elk gevoel voor humor of nuance. Hun oplossing: alles verbieden. Nieuwe regels invoeren: een man mag nooit een vrouw spelen.

Ik zou zeggen: verplicht naar Some Like It Hot kijken en naar Tootsie. Weet je wat ik denk, die moderne technologie is natuurlijk een zegen. Maar sommige mensen geloven alles wat ze op YouTube zien of wat rond getwitterd wordt. Of ze geloven het juist niet: de landing op de maan, de holocaust, allemaal gephotoshopt. Je hebt De Nieuwe Achterlijkheid verspreid door de Taliban, Hamas, Iraanse ayatollahs èn de Woke-beweging. 



Woke-aanhangers die in woordenboeken krassen en kinderboeken herschrijven. En eisen dat alleen stervende acteurs een stervende mogen spelen. En die buikspreker moet politiek correcte poppen produceren anders wordt hij gecanceld. Kritiek op terroristen is racisme. Serieus!

Als je consequent bent mogen alleen verliefde acteurs verliefden spelen. En hoeren hoeren. Enzovoorts. Pooiers spelen pooiers. En Harvey Oswald is de enige die Harvey Oswald kan spelen. Trump speelt Trump.

Met dat soort mensen ga ik niet in discussie. Die geef ik gewoon een rotschop. Hoe durf je in mijn bijzijn die onzin uit te kramen. Ik ben gekwetst. En nou voor eeuwig wieberen. Naar Afghanistan ofzo.


Reacties