ZINGEN

 De Amerikaanse vrouw Donna Adelson die met de hulp van haar zoontje Charlie haar ex-schoonzoon heeft laten liquideren door twee hitmen is eindelijk in de boeien geslagen. Tien jaar na dato. De schoonzoon Dan Markel lag in een vechtscheiding met zijn ex-vrouw Wendi Adelson. Op een dag kwam hij thuis in een leeg huis. Inboedel weg, kinderen weg. Wendi was naar haar familie in Florida vertrokken. Dan woonde in Tallahassee en schakelde de rechter in die besliste dat de twee zoontjes terug moesten naar hun vader.

Dat pikte Donna niet. Het was moeilijk een zaak tegen haar op te bouwen. Allereerst kregen de hitmen levenslang. Toen zoon Charlie een paar maanden geleden. Hij had de hitmen betaald en beweerde dat hij gechanteerd werd door hen. De jury keek dwars door zijn onzin heen.



Donna is heel hecht met haar zoontje Charlie. Ze hing elke dag aan de telefoon met hem toen hij in voorarrest zat. Vijfhonderd uur telefoongesprek een waarin ze trachten in een soort codetaal te communiceren. Een keer dacht Donna dat ze niet werd afgeluisterd en sprak over vluchten naar een land dat geen uitlevering overeenkomst met Amerika heeft. 

Het publiek reageerde met: 'Het arme mens is 73 jaar, fragiel. Wist zij veel dat ze vergeten was haar mobieltje uit te zetten. Die houdt het nog geen dag uit in de gevangenis.'

Toen werden we verrast. Donna was gearresteerd. Zij en haar man hadden een enkele reis naar Vietnam geboekt en ze waren al in de gate toen ze omcirkeld werd door politie. 'U bent gearresteerd op verdenking van de moord op Dan Markel.' Donna, totaal niet geschokt: 'Krijgen we dat weer.'



Toen ze voor de eerste keer werd voorgeleid voor de rechter sprak haar advocaat namens haar. Daar kan ze niet tegen, ze is zo'n extreme controlfreak, dus af en toe interrumpeerde ze. De rechter zei: 'Mevrouw Adelson, wilt u alstublieft uw advocaat het woord laten doen.' Dus rolde ze met haar ogen en schudde ze met haar hoofd. De rechter: 'Mevrouw Adelson, wilt u daar mee ophouden anders wordt u verwijderd.'

Ze ging terug naar haar cel in papieren kleding en 24 uur bewaking 'on suicide watch.' In een gesprek met haar zoon had ze gezegd dat ze er altijd nog een einde aan kon maken. Wat doe je als je de hele dag en nacht geen mobieltje, tablet, krant of tijdschrift hebt. Zelfs geen breiwerkje. Ze is niet zo'n breitype. Er waren mensen die zeiden: 'Ze redt het niet. Ze haalt april niet.' Waarop ik antwoordde: 'Onderschat 73 jarige vrouwen niet. Ze is zo taai als wat. Die gaat er echt niet onderdoor.'

Wat kun je doen om de tijd te doden? Zingen. Natuurlijk, zingen. 'I could have danced all night, I could have danced all night and still have begged for more.' Ik dacht: 'Wat zou mijn repertoire in de gevangenis zijn? The Fifth Dimension met One Less Egg To Fry.


Wat een heerlijk nummer.

Donna verscheen twee dagen geleden weer voor de rechter. Ze heeft haar tactiek veranderd. Niet langer verontwaardigd. Nee, heel beleefd en meegaand. Yes your honor, No your honor. Kijken of dat kreng hier de jury kan overtuigen dat ze alleen maar een lieve oma is. En niet degene die aan de touwtjes trok en haar kleinkinderen in de katholieke kerk wilde laten dopen en ze in Hitler Jugend pakjes wilde kleden om hun joodse vader te treiteren.  Wat een manipulerend kutwijf. O, ze is al zo oud en fragiel. 

We kunnen de rechtszaak live zien. Kijken hoe lang ze de rol van de vermoorde onschuld zal volhouden. Ze is er in ieder geval klaar voor. Andere mensen zouden instorten als ze wekenlang in een cel zitten. Donna leeft helemaal op, ze is strijdvaardig. Ze kunnen mij niets maken, ik heb de trekker toch niet overgehaald. Dat gelooft ze echt. Terwijl zij de boel in gang heeft gezet. Zonder haar leefde Dan Markel en zouden haar kleinkinderen nog een vader hebben.

De term 'zingen' wordt ook gebruikt in het gevangeniswezen als iemand de waarheid opbiecht en de daders aanwijst. Verraders zijn niet populair onder gevangenen. Oudere dames gek genoeg wel. Die worden gerespecteerd om hun leeftijd. Belachelijk.


Reacties