WEESOLIFANTJE PHABENI

 Phabeni was zijn kudde kwijtgeraakt en doolde wanhopig rond in zijn eentje. De olifantenopvang The Herd in Zuid-Afrika nam hem onder hun hoede. De kudde daar bestaat uit weesolifanten die een familie vormen.



De kleine werd verzorgd door medewerkers die Phabeni 24 uur per dag omringen. Het schaap Lammie en geit Spotty fungeren als surrogaat familie. De weesjes kunnen van verdriet weigeren te eten en alsnog sterven. Heel geleidelijk werd Phabeni in de omgeving rondgeleid tot hij zich op zijn gemak voelde. Daarna ontmoette hij de kudde achter een hek. Aan beide kanten werd de slurf gebruikt om elkaar af te tasten.

Een paar dagen geleden werd Phabeni geïntroduceerd aan vrouwtjesolifant Lundi. Phabeni liep op haar af en ging aan haar 'borsten' zuigen. Hij is zo klein dat haar via haar been naar boven moest klimmen. Lundi zakte door haar poten om het hem gemakkelijk te maken. Ze geeft geen melk maar het sabbelen is voor zo'n baby heel rustgevend. Er was nog een andere olifant aanwezig en het schaap Lammie kwam aangelopen. Gelijk ging Lundi in de bescherm modus staan. Olifanten lopen dan achteruit, duwen het dreigende gevaar weg met hun achterwerk en houden hun slurf om de baby heen. Lammie dacht: 'Dat is mijn kind.' Maar Lundi liet weten: 'Nu is het mijn kind.'

Alle verzorgers waren tot tranen toe geroerd. Het zijn zulke mooie, zachtaardige dieren. Lundi stapte per ongeluk op Phabeni's teen. Die schreeuwde en gelijk ging ze haar poten heel voorzichtig omhoog tillen. Phabeni is waar hij hoort te zijn. Bij zijn olifanten familie. De weesjes krijgen tot hun 5e jaar nog bijvoeding. Vier enorme flessen melk. Als Phabeni eenmaal veilig bij de hele kudde gelaten kan worden, heeft hij niet alleen een moeder. Maar ook heleboel tantes. Je weet hoe tantes zijn. Die houden de boel scherp in de gaten.

Je hebt de verzorgers, prachtige Zuid-Afrikaanse mannen. En je hebt die schoften, de stropers. Of gewoon achterlijke idioten die voor de lol wilde dieren doodschieten. Ophangen dat tuig.

Reacties