THE HERD

 Het albino olifantje Khaniysa werd in een val aangetroffen. Ze zat vol wonden. Ze werd naar het opvancentrum in Zuid-Afrika gebracht. Daar bevindt zich een kudde olifanten die daar vrij rondlopen maar allemaal gered zijn als weesje door de medewerkers van het centrum. Mannetjes en vrouwtjes van alle leeftijden vormen één kudde.


Zo'n getraumatiseerde baby moet dag en nacht gezelschap hebben. Dus een van de verzorgers slaapt bij haar, ligt tegen haar aan, voedt haar om de twee uur. En Khaniysa's wonden moesten genezen. De kleine olifantenweesjes worden depressief als ze van hun moeder worden gescheiden. 

Met veel geduld en liefde werd Khaniysa verzorgd tot haar wonden genezen waren en ze in gewicht was aangekomen. Er is ook een schaap Lammie die de weesjes gezelschap houdt en in hetzelfde onderkomen slaapt.

En als het weesje, in dit geval Khaniysa, zelfvertrouwen genoeg heeft begint de voorzichtige ontmoeting met de kudde. Eerst van een afstand. Dan door een hek gescheiden. De volgende stap de ontmoeting van het weesje met één van de kudde. De medewerkers kiezen altijd de meest zachtaardige stier die ze een hoop sappige bladeren en takken geven. En het weesje stapt nieuwsgierig op haar soortgenoot af. Als dat allemaal goed gaat wordt de hele kudde voorgesteld aan het weesje. En al gauw volgt er een rolverdeling. Een vrouwtje werpt zich op als pleegmoeder, de rest zijn tantes en ooms. De kleine sabbelt ook aan zijn nieuwe moeder. Ze geeft geen melk maar dat sabbelen is rustgevend.

Het weesje gaat nog regelmatig terug naar haar verzorgers. Khaniysa is nu al behoorlijk groot maar krijgt nog steeds dagelijks vier enorme flessen melk die ze zelf vasthoudt met haar slurf.

Op het filmpje zie je dat Khaniysa even weg geweest is van de kudde. Misschien moest ze gewogen worden. Hoe de kudde reageert op haar terugkomst is zo ongelooflijk ontroerend. Trompetterend van vreugde en iedereen neemt zijn of haar plaats in om de kleine te beschermen.

Ook als de kudde aan het grazen is en ze ruiken een nijlpaard die bij het water drinkt dan komen ze allemaal aangerend en cirkelen rondom Khaniysa. Baby's zijn heilig voor olifanten. Wat een ongelooflijke, intelligente dieren.



Het nieuwe onzekere weesje Phabeni volgt nu dezelfde weg als Khaniysa. Hij was waarschijnlijk afgedwaald van zijn kudde en liep eenzaam te dolen. Zo'n kleintje kan niet alleen overleven. Phabeni was ook getraumatiseerd en depressief. Maar hij is nu al zo ver dat hij zijn nieuwe broer heeft ontmoet. En binnenkort zal hij ook onderdeel van de kudde zijn.

Zo mooi.

Reacties